Obserwatorzy

wtorek, 20 grudnia 2011

W całym nawale przeróżnych prac przedświątecznych, pora, by się chwalić. A dlaczego dopiero dzisiaj, bo po ostatnich wiatrach nie miała od niedzieli aż do dzisiaj internetu.
A teraz do rzeczy, dostałam karteczki od:
Helksy
 Dani-haft
Janeczki
Janeczko, dziękuję za pamięć i prezencik dla Madzi (kolczyki, ale sa już u nowej właścicielki, nie zdążyłam ofocić)Cudny prezencik od Halszki z lasu, nie ma bloga, ale jesteśmy w stałym kontakcie, a Halina ogląda nasze blogi

Są to śliczne własnoręcznie uszyte woreczki, ozdóbki z masy solnej - upieczone i pomalowane, karteczka z życzeniami i cudnej urody karafka na nalewkę - jest super, ma nawet kureczek. Można zakręcić ot tak na wszelki wypadek, jakby trafiło na dużego łasucha. Halinko, dziekuję za wszystki i za Twoje dobre serduszko.
A, żeby nie było, że nic nie robiłam. Ot, to moja twórczość
I zachęcam do upieczenia tego ciasta, jeśli ktoś lubi smak orzechowo-korzenny.
Zapewniam, że jest bardzo dobry, a przy pieczeniu pachnie w całym domu.\
Zimowy placek orzechoiwo-korzenny:
Składniki
20 dag margaryny
25 dag cukru
25 dag mąki
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
20 dag zmielonych orzechów włoskich
1 łyżeczka mielonego cynamonu
szczypta mielonych goździków i imbiru
2 łyżki rumu
Wykonanie:
miękką margarynę utrzeć z cukrem i c.waniliwoym do białości, a następnie nie przerywając ucierania, dodajemy po 1 jajku na zmianę z orzechami i przyprawami korzennymi. Potem po łyżce dodajemy mąkę z proszkiem - mieszamy. Na koniec wlewamy rum i ponownie dokładnie mieszamy.
Ciasto wylewamy do foremki i pieczemy ok. 1 godz, w temp. 180-200C.
Ostudzony posypujemy cukrem pudrem , bądź polewamy polewą.
Smacznego!
Przepraszam, było długo, ale tak wyszło.


Witam nowych obserwatorów, a wszystkim Wam dziękuję za odwiedziny i jakże sympatyczne komentarze. Zapraszam ponownie.
Do miłego
 Tak u nas było dzisiaj



8 komentarzy:

  1. Trochę zazdroszczę białej pierzynki na dworze, bo u nas chyba nie sypnie śniegiem na święta.
    Ciasto znam, jest rewelacyjne. Super kartki i prezenciki dostałaś.
    Bardzo podobają mi się Twoje aniołki. Pozdrawiam- Maria

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas w Lublinie od dzis tez sypie biały puch i wszystko pokryło się pierzynką. Jest pięknie!
    Miłe niespodzianki dostałaś.Ja osobiście jestem zainteresowana Twoim plackiem orzechowo-korzennym i chętnie wypróbuję. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Urocze karteczki i prezenty :)
    Na ciacho się skuszę, dzięki za przepis :)
    buziaki

    OdpowiedzUsuń
  4. U Ciebie to już święta, ciasto pachnie, dokoła biało, prezenty i życzenia są - czegóż chcieć więcej?!

    OdpowiedzUsuń
  5. Z przepisu skorzystam na Nowy Rok.U mnie dzisiaj też sypie biały puszek,gorzej będzie jak mnie zasypie -trudno będzie wyjechać.Jeszcze raz serdecznie pozdrawiam.Wszystkim zaglądającym do Ciebie życzę zdrowych i spokojnych Świąt
    halszka

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale piękne prezenty!

    A z przepisu skorzystam, jeśli moje dziewczyny pomogą mi w kuchni, tak jak obiecują...

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie, świątecznie i prawie czuję zapach ciasta:)))
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  8. prezenty cudo
    zapachniało juz i u mnie
    Wesołych Swiąt

    OdpowiedzUsuń